JURNALUL UNEI TRANSFORMĂRI

5 sfaturi utile pentru a alerga eficient și sănătos. La ce să fii atent la fiecare antrenament!



În fiecare an, la data de 5 iunie, Ziua Mondială a alergării este sărbătorită de sute de milioane de oameni din întreaga lume, care practică acest tip de mișcare fie la un nivel profesionist sau de amator. Obiceiul de a alerga are multe beneficii asupra sănătăţii şi a condiţiei fizice: construiește rezistența musculară, îmbunătățește forța, contribuie la o bună funcționare a sistemului cardiovascular, și este o modalitate excelentă de a pierde kilogramele în plus.

În plus, un studiu recent, publicat de revista Neuroscience News, demonstrează că exercițiile aerobice, cum ar fi alergarea, duc la creșterea nivelului de serotonină, dopamină și norepinefrină – substanțe chimice care reglează starea de spirit. De asemenea,  alergarea ajută să dormi mai bine, relaxează hormonii de stres și crește funcția cerebrală.

La ce să fii însă atent atunci când ieși la alergat în aer liber sau pe bandă la sală? Cum decurge pregătirea corectă și ce este bine să consumi înainte, în timpul și după antrenament, astfel încât să ai energia necesară pentru acest efort, să te hidratezi corespunzător și să repari fibrele musculare?

Dana Ryan, Ph.D., MA, MBA, director al Sports Performance, Nutrition & Education și  și președinte al Comitetului Consultativ în Fitness din cadrul Herbalife, ne oferă cinci sfaturi de care este indicat să ținem cont atunci când obișnuim să facem acest tip de mișcare. 

  1. Ai grijă ce mănânci. O dietă bună este piatra de temelie pentru performanța sportivă. Consumă zilnic fructe, legume, proteine slabe, grăsimi sănătoase și carbohidrații de calitate. 
  2. Energizează-te sănătos înainte de alergare. Cu o oră înainte de antrenament bea un shake proteic care include carbohidrați. Proteinele ajută creierul și corpul să funcționeze și îți oferă un impuls de energie, iar carbohidrații te mențin în mișcare. Cu o jumătate de oră înainte de alergare, o băutură pre-antrenament care conține cafeină și precursori de oxid nitric este o opțiune bună. Reține și cele două lucruri pe care trebuie să le eviți înainte de antrenament: fibrele și grăsimile, deoarece sunt greu de digerat de către organism și nu vei avea energia de care ai nevoie.
  3. Ai grijă să te hidratezi corespunzător. Este esențial nu doar pentru funcțiile generale ale corpului, ci și pentru îmbunătățirea performanței și atenuarea deshidratării în timpul alergării. Alergătorii trebuie să mențină echilibrul apei în corp, deoarece apa oferă nutrienți necesari pentru aproape fiecare funcție a corpului. De asemenea, ajută la limitarea schimbărilor de temperatură corporală. Pentru hidratare, apa simplă este grozavă, însă cea cu electroliți duce totul la un alt nivel. Spre exemplu, bea CR7Drive din gama Herbalife H24, un produs dezvoltat în parteneriat cu Cristiano Ronaldo. Este premiat drept ”Cel mai inovator produs de nutriție dedicat sportivilor” de către Food+ Awards, Turcia, și asigură energia necesară în timpul antrenamentelor și hidratatează organismul. Are aromă de fructe de acai și combină soluții de carbohidrați-electroliți (îmbunătățește nivelul de hidratare cu 320mg de electroliți) cu vitaminele B1 și B12 pentru a oferi hidratare avansată, rezistență la efort și stimulează metabolismul energetic.
  4. Consumă carbohidrați buni. Pentru cei care țin dietă, carbohidrații sunt tabu. Dar pentru alergători sau pentru cei care fac alte antrenamente de intensitate ridicată, carbohidrații sunt cheia performanței. Dacă ți s-a întâmplat vreodată să rămâi fără energie în timpul antrenamentului, ar putea fi tocmai din cauza lipsei de carbohidrați. În timpul alergării, este crucial să înlocuiești ceea ce pierde corpul, și anume carbohidrații și electroliții. Corpul obosește din cauza epuizării rezervelor de carbohidrați și se deshidratează din cauza pierderii de apă și electroliți prin transpirație, ambele afectând performanța sportivă. Așadar, pentru fiecare oră de alergare, consumă aproximativ 30 până la 60 de grame de carbohidrați printr-o băutură sportivă.
  5. Încheie cu proteine. În decurs de 30 de minute de la terminarea antrenamentului, consumă 20 până la 40 de grame de proteine de înaltă calitate, indiferent de durata alergării. Dacă ai avut un antrenament obositor, de lungă durată, adaugă și niște carbohidrați pentru a fi mai aproape de un raport carbohidrați-proteine de 3:1. De ce? Proteina după o alergare ajută mușchii să se repare și să se recupereze. Aminoacizii din proteine ajută la construirea masei musculare slabe, exact ceea ce îți dorești. Poți folosi Herbalife H24 Rebuild Strength, o băutură pentru recuperare post-antrenament pe bază de proteine, carbohidrați și microntrienți cheie, inclusiv vitamina C și fier, ce furnizează 25 grame de proteine per porție, contribuind astfel la creșterea și menținerea masei musculare. De asemenea, Herbalife H24 Rebuild Endurance favorizează recuperarea rapidă și restabilirea nivelului de glicogen din mușchi și refacerea musculară, imediat după antrenamente. Conține L-Glutamin pentru protecția sistemului imunitar, aminoacidul L-Carnitin ce sprijini metabolismul muscular și recuperarea după antrenament, și asigură 45% din Valoarea Nutrițională de Referință (VNR) de fier, important pentru protejarea globulelor roșii din sânge și transportul oxigenului către țesuturi. Dacă ți-e mai la îndemână, poți apela la batoanele proteice H24 Achieve. Acestea conțin 21 grame de proteine de calitate, nu au arome artificiale sau coloranți și sunt potrivite și pentru vegetarieni”, spune medicul Dana Ryan.

Gama premium de produse Herbalife H24 este certificată Informed Sport și formulată pentru sportivii de performanță și nu numai, având siguranța și eficiența garantată în urma a sute de teste realizate în nouă laboratoare de control al calității, dar și de dopaj, din întreaga lume. 

Mii de sportivi de performanță din întreaga lume, de la 150 de echipe ce aparțin unor discipline sportive diferite, își ating obiectivele având ca suport nutrițional zilnic gama de produse Herbalife H24. 

Sunt implicați peste 300 de oameni de știință care asigură calitatea și respectarea strictă a reglementărilor guvernamentale și există un proces amplu și riguros de producție și de asigurare a calității. Se efectuează peste 300.000 de teste asupra produselor Herbalife în fiecare an pentru a verifica puritatea ingredientelor, valoarea nutrițională și gustul.

Există 10 laboratoare pentru dezvoltare și cercetare, dar și de optimizare a calităților produselor, pentru gust, textură și arome. În nouă laboratoare de control al calității se verifică fiecare produs, iar prin programul”de la sămânță la consumator” ( From Seed to Feed), compania efectuează verificări riguroase și testări pe întreaga durată a procesului de fabricație.

Produsele Herbalife sunt disponibile doar prin intermediul Distribuitorilor Independenți Herbalife.