JURNALUL UNEI TRANSFORMĂRI

Somnul este important: 4 sfaturi care te ajută să ai un somn de calitate



Cei mai mulți oameni sunt familiarizați cu modul în care alimentația sănătoasă și stilul de viață activ le poate impacta starea de bine, însă când vine vorba de somn de calitate, acestuia nu i se acordă importanța meritată.

Începând de la o vârstă fragedă, noi toți am stat până seara târziu să urmărim un episod din serialul preferat, să muncim, să studiem sau pur și simplu să pierdem nopțile ieșind în oraș, doar pentru că puteam face asta.

Îmbunătățirea calității somnului și durata somnului sunt condiții esențiale pentru a ne adapta cerințelor vieții. Privarea de somn din cauza schimbărilor de fus orar din timpul călătoriilor sau din cauza stresului sunt întâlnite frecvent, de aceea este important să știm cum să ne recuperăm rapid și să avem un somn de calitate. Descoperă în continuarea articolului mai multe detalii despre importanța somnului și ce poți face pentru a avea un somn odihnitor.


Dar, mai întâi să aflăm de ce somnul contează

Somnul este esențial pentru aproape toate procesele care se întâmplă în corpul nostru și joacă un rol important în păstrarea sănătății noastre, atât cea mintală cât și cea fizică. Încă te întrebi de ce somnul trebuie să fie pe lista priorităților?

Somnul este important deoarece:

  • Influențează funcțiile creierului, inclusiv funcțiile cognitive, concentrarea, productivitatea și performanța 
  • Poate juca un rol important în menținerea sau scăderea în greutate și în îmbunătățirea performanțelor fizice 
  • Susține buna funcționare a sistemului imunitar
  • Influențează abilitatea gestionării emoțiilor


1.  Mănâncă bine pentru a dormi bine

Știai că ce și când mănânci îți poate afecta somnul? Este bine să eviți mesele îmbelșugate înainte de culcare, la fel și cofeina, alcoolul, mâncărurile acide, condimentate, dulci sau pline de grăsimi.

Desigur, oamenii sunt diferiți, dar consumul acestor băuturi sau alimente poate avea ca efect un somn agitat din cauza sistemul digestiv care lucrează pentru a procesa toate alimentele și băuturile ingerate.

Încearcă aceste trucuri pentru a avea un somn de calitate:

  • Consumă la prânz mesele mai îmbelșugate 
  • Adoptă o alimentație echilibrată, cu mulți nutrienți 
  • Copiii trebuie să aibă o alimentație fără mult zahăr 
  • Adulții trebuie să limiteze consumul de cofeină și de alcool după amiaza sau seara; o ceașcă de ceai calmant din plante este o bună alternativă


2.  Activitate fizică pentru un somn mai bun

Lipsa mișcării fizice poate influența calitatea somnului și duce la apariția insomniilor. Lipsa activității fizice sau mișcarea insuficientă pot acutiza stresul, ceea ce poate duce la insomnie. În același timp, insomnia poate duce la inabilitatea de a mai fi activ în timpul zilei din cauza oboselii. Și de aici începem să ne învârtim în același cerc.

Deoarece activitatea fizică aduce multiple beneficii, practică zilnic diverse tipuri de mișcare. Pentru a avea un somn odihnitor încearcă să faci mișcare de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos sau yoga. Copiii ar trebui să se joace zilnic, iar plimbările lungi în familie pot fi un bun pretext de a culege beneficiile mișcării împreună.

3.  Ai grijă să ai o bună igienă a somnului

Ce însemna igiena somnului? Înseamnă să-ți creezi un ambient și o rutină care să îți asigure un somn odihnitor, fără întrerupere. Igiena somnului este importantă pentru toți, dar pentru copii și tineri este mult mai importantă deoarece îi pregătește pentru succesul în viață.

  • Stabilește un program: Încearcă să mergi la culcare și să te trezești în fiecare zi la aceleași ore, deoarece se crează o rutină pentru un somn eficient.
  • Relaxează-te înainte de somn: Atât pentru adulți cât și copii este bine să existe 30 de minute sau o oră de activități relaxante care să aducă o stare de liniște înainte de somn. Poți medita, scrie într-un jurnal, citi, asculta muzică relaxantă, etc.
  • Păstrează locul în care dormi: răcoros, întunecos, liniștit, fără dispozitive electronice care îți pot perturba somnul. Închide telefoanele și stinge televizorul.
  • Evită ațipitul în timpul zilei: dacă totuși nu poți evita asta, încearcă să nu dormi mai mult de 30 de minute pentru a nu-ți perturba somnul din timpul nopții.


4.   Crează o rutină care funcționează pentru întreaga familie

Crearea unei rutine de somn pentru tine și familia ta poate induce un sentiment sănătos de ordine. Acest obicei induce o dinamică în care ora de somn este adoptată de toți membrii familiei și îi ajută să adoarmă mai ușor. De asemenea, va menține programul deja haotic al familiei tale mai organizat. Asigură-te că practicați o nouă rutină de somn până când devine obișnuință pentru toată familia.

De exemplu, să presupunem că o familie se întoarce din vacanță, în consecință, se confruntă cu diferența de fus orar și membrii familiei se întorc la serviciu și la școală. Aceștia ar trebui să stabilească o rutină de somn care să funcționeze pentru programul lor zilnic, și în același timp să folosească sfaturile de mai sus pentru a se reajusta rapid.

Un program corect de somn este un instrument care asigură succesul, așa că folosește sfaturile din acest articol pentru a asigura sănătatea și prosperitatea familiei tale.