4 beneficii pentru sănătate ale drumețiilor și exercițiilor în aer liber
În ritmul alert al lumii în care trăim, găsirea liniștii în aer liber poate fi o experiență transformatoare, îmbunătățind bunăstarea fizică și mintală. Deconectarea de la tehnologie și reconectarea cu natura oferă creierului nostru reîncărcarea de care are atât de mare nevoie.
Drumețiile sunt un mod minunat de a beneficia de aer curat, mai ales dacă locuiești în zone urbane. Mai multe studii indică faptul că există beneficii reale ale antrenamentelor în aer liber și plimbărilor în natură asupra sănătații generale.
Acestea sunt patru dintre beneficiile pentru care drumețiile sunt benefice pentru sănătatea ta:
1. Creșterea densității osoase.
Drumețiile sunt un exercițiu fizic în care se folosește propria greutate, ceea ce înseamnă că oasele și mușchii tăi lucrează mai puternic pentru a învinge gravitația. Acestea îți ajută corpul să fortifice sau să mențină densitatea osoasă, ceea ce este extrem de important pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Studiile arată că densitatea osoasă se reduce cu aproximativ 1% pe an, după vârsta de 40 ani. Ieșirea în aer liber pentru o drumeție poate avea un impact pozitiv în sprijirea încetinirii acestui proces. Și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă de asemenea 30 minute de exercițiu fizic, precum mersul rapid, cinci zile pe săptămână.
Ca beneficiu suplimentar, drumețiile în aer liber îți aduc și o doză de vitamina D, prin expunerea la soare. Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului necesar pentru sănătatatea oaselor.
2. Îmbunătățirea calității somnului.
O drumeție prelungită în natură nu doar că poate stimula un somn scurt de recuperare post-drumeție dar studiile recente sugerează că îți poate îmbunătăți și calitatea somnului în general.
Într-un studiu din 2017 publicat în “Biologia actuală,” cercetătorul Kenneth Wright de la Universitatea Colorado din Boulder, a măsurat ciclurile de somn ale participanților la studiu, înainte și în timpul unei excursii de weekend cu cortul. Pe parcursul excursiei, când subiecții au fost expuși doar la lumina naturală (fără dispozitive electronice), nivelurile lor de melatonină au crescut iar ceasurile biologice s-au adaptat mai rapid. Studiul sugerează că petrecerea timpului în natură ne ajută să trecem la un ciclu natural de somn.
3. Amplifică fericirea.
Exercițiul fizic promovează eliberarea de endorfine, un compus chimic al creierului care declanșează emoțiile pozitive. Drumețiile, prin urmare, ne pot îmbunătăți starea de spirit chiar mai mult decât o face o plimbare obișnuită în vecinătatea casei.
Cercetătorul Gregory Bratman de la Universitatea din Stanford a desemnat 60 de persoane pentru a face o plimbare de 50 de minute, fie în pădure fie de-a lungul drumurilor pavate. Rezultatele arată că cei care s-au plimbat în natură au experimentat mai puțină anxietate și ruminație, precum și o mai mare emoție pozitivă decât cei care s-au plimbat prin oraș.
Vrei o doză suplimentară de fericire? Pleacă într-o drumeție cu un prieten sau doi. Interacțiunea socială, în special cu persoane cu care ai o legătură puternică, este un ingredient important pentru fericire și starea de bine.
4. Combate depresia.
Vitamina D obținută în urma expunerii la soare, care este crucială pentru menținerea unor oase puternice, ajută de asemenea la lupta împotriva depresiei. Conform unei analize critice a 61 de studii, se pare că există o corelație între depresie și deficitul de vitamina D. Persoanele cu cele mai scăzute niveluri de vitamina D au înregistrat cele mai mari riscuri de depresie, iar persoanele care au acuzat depresie au avut niveluri mai scăzute de vitamina D.
Simptomele deficitului de vitamina D includ:
- Oboseală
- Îmbolnăviri frecvente
- Vindecare încetinită a oaselor în caz de accident și/sau dureri musculare
- Depresie
Participanții au experimentat o reducere semnificativă a simptomelor de depresie ulterior tratamentului pentru deficitul de vitamina D.
Într-un alt studiu, cercetătorii de la Stanford au descoperit că subiecții care s-au plimbat în natură pentru 90 de minute, au înregistrat o creștere a activității în cortexul prefrontal subgenual – o zonă a creierului care este asociată cu depresia și anxietatea atunci când este dezactivată. Descoperirea sugerează faptul că drumețiile în natură influențează în mod pozitiv buna dispoziție.
De ce să faci drumeții cu prietenii: rolul sprijinului social
Este cunoscut deja faptul că exercițiul fizic are numeroase beneficii pentru sănătatea mintală, însă un studiu recent a scos la iveală și înfluența pozitivă pe care o are în realizarea obiectivelor, alăturarea la un grup pentru a face antrenamentele împreună. Institutul Național de Sănătate a analizat numeroase studii care conectează beneficiile sprijinului social cu îmbunătățirea nivelului de sănătate și starea de bine.
Drumețiile regulate în natură ne întăresc inima, plămânii și mușchii precum și mintea. Iar ieșirile cu prietenii pot avea de asemenea beneficii sănătoase. Așadar, data viitoare când ajungi în vârful unui deal, la capătul unui drum prăfuit, oferă-ți timp să admiri priveliștea și să apreciezi tot ceea ce întreprinzi pentru sănătatea și fericirea ta.