JURNALUL UNEI TRANSFORMĂRI

O nouă abordare a dietei. 6 pași către succes



Mănâncă sănătos, dar pe gustul tău

Componentele de bază ale unei diete sănătoase sunt aceleași pentru toată lumea  – proteine cu conținut redus de grăsimi, o cantitate mare de legume și fructe, amidon sub forma cerealelor integrale sau a leguminoaselor, lichide  pentru  menținerea nivelului optim de hidratare.

Însă cheia unei diete de succes este să identifici și să alegi alimentele care sunt sănătoase și care îți plac ție. Având în vedere multitudinea de alegeri când vine vorba de alimente, poți să experimentezi diverse preparate care să îți satisfacă gusturile, dar să fie și pline de nutrienți.

Chiar dacă sunt promovate legume şi  fructe exotice, cum ar fi kale, tu poți alege variante la fel de sănătoase și bogate din punct de vedere nutritiv, însă mai ușor de găsit și pe placul tău. A consuma ceva ce urăști – doar pentru că ți-ar face bine – nu este o tactică de succes pe termen lung.

Sfaturi pentru o dietă de succes

  • Hidratează-te!

Apa și ceaiul sunt lichidele cele mai indicate și la îndemâna tuturor. Apa este lichidul vieții și are multe funcții în organism, ajută digestia și transportă nutrienții către celule. Fă-ți un obicei din a avea mereu lângă tine o sticlă cu apă. Dacă apa simplă nu îți place, alege ceaiuri neîndulcite sau dă mai mult gust apei cu felii de castravete sau de căpșuni.

  • Mizează pe fructe și legume!

Fă-ți un obicei din a mânca un fruct sau o legumă la fiecare masă sau gustare. Dacă ai probleme în a le păstra proaspete sau nu le ai la îndemână, află că le poți păstra la congelator fără să te temi că își vor pierde proprietățile nutritive. Le poți adăuga astfel în shake-uri proteice, în iaurturi, în omlete sau supe. Dacă obișnuiești să mănânci în oraș, comandă o porție dublă de legume în loc de cartofi sau orez. Supele și salatele pot fi o opțiune sănătoasă și gustoasă. Fructele pot înlocui cu succes desertul. Dacă nu îți place gustul legumelor, condimentează-le cu ierburi aromatice (cimbru, busuioc, oregano, pătrunjel etc).

  • Nu neglija proteinele sănătoase!

Proteinele pot veni la pachet cu multe grăsimi. Fripturile grase, cârnații și carnea tocată de vită sau porc sunt doar câteva dintre exemple. Variante de proteine mai sănătose sunt carnea tocată de pui, peștele, fructele de mare etc. Gândește-te la rețetele tale din fiecare zi și vezi unde poți înlocui carnea mai grasă cu aceste produse – poate într-un sos de paste, un wrap sau un taco. Proteine sănătoase găsești și în fasole, pe care o poți adăuga în tocane vegetariene, supe sau o poți transforma în fasole bătută cu ulei de măsline și usturoi. Încearcă și tofu, brânza din soia, alături de supe, de mixuri de legume la tigaie sau la cuptor. Tofu poate fi preparat și copt.

  • Consumă cereale integrale!

Cerealele rafinate pe care le găsești în pâinea albă, orezul alb, pastele rafinate sau lipiile rafinate pot fi înlocuite ușor cu cereale integrale care îți aduc un plus de nutrienți și mai multe fibre. Pastele integrale, pâinea integrală, orezul brun, lipiile din mălai sunt alternative mult mai sănătoase. Poți experimenta și cu alte cereale, orez sălbatic sau quinoa.

  • Alege grăsimi sănătoase!

Grăsimile sunt pline de calorii, chiar și cele considerate sănătoase. Încearcă să reduci grăsimile de orice fel (deci renunță la prăjeli), iar atunci când le consumi alege grăsimi sănătoase, bogate în acizi grași omega 3. Maioneza și untul pot fi înlocuite cu avocado. O salată, un preparat vegetarian sau un iaurt se îmbogățesc cu câteva nuci, ce contin grăsimi sănătoase. Evită și uleiurile extrase din cereale, pe care le poți înlocui cu ulei de măsline sau ulei de rapiță.

  • Poti incerca două gustări în fiecare zi!

Gustările sunt necesare între mese. Un snack sănătos poate să-ți păcălească foamea până la următoarea masă principală și poate să te facă să mănânci mai puțin per total. O gustare reprezintă o oportunitate de a strecura în dietă un plus de proteine, legume, fructe sau chiar lactate bogate în calciu. Snack-ul ideal este o combinație de proteine și carbohidrați. Tot ce trebuie să faci este să devii extrem de creativ când vine vorba de gustări. Poți alege fructe, amestecuri de fructe, legume cu hummus, o mână de nuci, batoane proteice sau un pahar de iaurt.

Sursa: www.discovergoodnutrition.com