JURNALUL UNEI TRANSFORMĂRI

Stresul ne afectează



Suprasolicitarea la locul de muncă, obligațiile familiale, calendarul social supraîncărcat, traficul staționar… Viața ne poate da multe motive care provoacă stres.

Modalitatea prin care stresul ne afectează emoțional și fizic, a fost îndelung dezbătută.

În afară de afectarea stării noastre de spirit, stresul poate avea un impact negativ asupra bunăstării, aspectului și sănătății noastre. Din punct de vedere științific, stresul și ceasul corpului nostru intern sunt fundamental legate. Motivul din spatele acestui fapt este cortizolul, principalul hormon de stres, care joacă, de asemenea, un rol-cheie în coordonarea ritmului nostru circadian prin sincronizarea “ceasurilor periferice” în corpul nostru cu “ceasul de referință” din creierul nostru1.

Atunci când corpurile noastre sunt expuse la stres, un răspuns elaborat începe cu un răspuns imediat activat în câteva secunde, fiind inițiat de sistemul nostru nervos2.

Când semnalul de stres este declanșat, corpul nostru reacționează într-o varietate de moduri. Ritmul cardiac și tensiunea arterială încep să crească, glandele sudoripare sunt stimulate, determinându-ne să transpirăm mai mult și să avem un sentiment temporar de creștere a nivelului de energie. Acest set de modificări este cunoscut sub numele de răspunsul “luptă-sau-zboară” care ne permite să reacționăm la o provocare externă sau la o potențială amenințare percepută2.

Spre deosebire de stresul acut, care este experimentat doar pe perioade scurte de timp, stresul cronic implică expunerea repetată la stres pe perioade lungi de timp, ceea ce duce la adaptarea organismului la acest lucru și implicit la efecte negative. Stresul ne poate afecta sistemul imunitar și ne poate face să ne simțim lipsiți de energie și obosiți, în general, și de asemenea poate afecta și calitatea somnului nostru. Știința a arătat că, pe baza sensibilității individuale, stresul de zi cu zi ar putea afecta capacitatea unui individ de a adormi și de a rămâne adormit3 . Prin urmare, stresul, ritmurile circadiane și sănătatea noastră generală sunt strâns legate între ele. Abordarea anumitor factori, cum ar fi o dietă sănătoasă, somn, stres și obținerea în sincronizare cu ritmurile circadiane naturale, sunt toate schimbări fundamentale pe care trebuie să le facem pentru a promova bunăstarea noastră generală.

SFATURI PENTRU GESTIONAREA STRESULUI

  • Exersează și planifică activitatea ta fizică în rutina ta zilnică
  • Acordă atenție dietei tale zilnice și alimentației sănătoase
  • Planifică niște timp ‘pentru tine’ oricând ai ocazia
  • Concentrează-te pe lucrurile pe care le poți controla mai degrabă decât pe cele pe care nu le poți controla
  • Păstrează o atitudine pozitivă

AI PUTEA ÎNCERCA…

Dieta noastră zilnică nu poate conține toate nivelurile adecvate de nutrienți de care corpul nostru are nevoie zilnic. Atunci când suplimentele alimentare te pot ajuta, acestea sunt o modalitate excelentă de a te asigura că îți alimentezi corpul cu substanțele nutritive potrivite. Vitaminele și mineralele contribuie la sprijinirea sănătății și vitalității generale și sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea normală a organismului nostru.

ROSEGUARD. Oferă 100% din VNR din vitaminele A și C pentru a susține un sistem imunitar normal și sănătos. Vitaminele A și C contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar iar vitamina E ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidative. Află de aici mai multe detalii.

THERMO COMPLETE®.Un amestec unic de cofeină din ceaiul verde și mate yerba, vitamina C care contribuie la reducerea oboselii și a extenuării și 85 mg de cofeină pentru a vă oferi un lift mental, ajutând la îmbunătățirea concentrării. Află de aici detalii suplimentare.

1              Dumbell R, et al. Ceasurile Circadiene, Stresul și imunitatea. Front Endocrinol (Lausanne). 2016 May 2;7:37.

2              Nyberg ST, et al. Tulburare de efort în ceea ce privește indicele de masă corporală: analiză centralizată a 160 000 de adulți din 13 studii de cohortă J Intern Med. 2012 Jul;272(1):65-73.

3              Koch CE, et al. Interacțiunea dintre ritmurile circadiene și stresul. Stresul neurobiol. 2016 Sep 8; 6: 57-67.