JURNALUL UNEI TRANSFORMĂRI

Trei lucruri despre beneficiile exercițiilor fizice asupra sănătății noastre



Este normal să te gândești la cum ar arăta din exterior corpul tău bine lucrat. Schimbările exterioare care rezultă din creșterea activității fizice sunt adesea factorul motivațional care îi determină pe oameni să facă mișcare. Oamenii vor să vadă rezultatele muncii lor pe cântar și în oglindă. Ideea de a avea o talie mai subțire sau picioare mai slabe îi va motiva adesea pe oameni să se ridice de pe canapea și să intre în sală. Totuși, dacă ți-aș spune că adevărata frumusețe și beneficiile pe care le oferă fitness-ul nu se află la suprafață?

V-am spus cu altă ocazie că schimbările exterioare, care sunt o consecință a unui stil de viață activ și sănătos, se întâmplă treptat. Dar, schimbările care se întâmplă în interior pornesc din momentul în care ai început să faci mișcare. Consider că schimbările interne pozitive ale corpului depășesc cu mult schimbările pe care le vedem în exterior.

Cardio 101

Termenul cardio, folosit pentru a defini anumite exerciții fizice, este un termen care descrie exercițiile benefice pentru sistemul circulator și cel cardiovascular. Aceste sisteme lucrează în permanență, în fiecare zi, pentru a ne menține în viață. Eu mă refer la exercițiile cardio ca fiind un tip de mișcare ce îți determină sistemul cardiovascular să lucreze intens.  Exercițiile precum alergarea, ciclismul și înotul sunt câteva exemple de exerciții cardio. În opinia mea exercițiile cardio ar trebui redenumite “antrenamente pentru întărirea inimii,” deoarece inima ta este un mușchi și exercițiile ajută la o mai bună pompare a sângelui.

 

Îți voi dezvălui trei 3 lucruri importante despre exercițiile cardio. 

1. Scad ritmul cardiac în repaus

Inima ta trebuie să bată mai tare în timpul exercițiilor fizice pentru a pompa sângele mai rapid. În felul acesta sistemul circulator devine mai eficient. În timp este tot mai ușor să faci zilnic exerciții fizice, deoarece inima ta nu mai este nevoită să facă un efort mare pentru a susține această activitate fizică. Poți constata această schimbare măsurând ritmul cardiac în stare de repaus. 

2. Ajută la scăderea în greutate

Atunci când ai activitate cardio intensă corpul are nevoie de mai multă energie pentru a susține acel nivel de activitate fizică. Depozitele de grăsime sunt principala sursă de energie în cazul exercițiilor cardio prelungite. Această nevoie crescută de energie, combinată cu un aport caloric scăzut, poate duce la o scădere în greutate semnificativă.

3. Reduce stresul

Exercițiile cardio stimulează producția de endorfine, care sunt niște neurotransmițători responsabili pentru starea ta de bine.  Această funcție este deseori denumită “euforia alergătorului”, dar și dacă joci tenis sau te plimbi poți avea parte de aceeași senzație. Exercițiile cardio pot fi adesea percepute ca o meditație în timp ce te miști. Atunci când începi să faci exerciții fizice și te concentrezi pe ce ai de făcut, nivelul tău de stres scade. Din acest motiv, atunci când închei activitatea fizică, este posibil să te simți obosit fizic dar relaxat mintal.

Sunt foarte multe motive pentru care este bine să introduci exercițiile cardio în rutina ta, dar probabil cel mai important beneficiu este sănătatea inimii tale!